Mi pravimo unikatan nameštaj
od masivnog drveta

 

 

Možda će vas začuditi ovakav tekst od nekoga ko živi od drveta i drvne mase. Moramo početi uvek od toga da je drvo jedan život što znači da svaki život treba čuvati i negovati. Pa tako jedno drvo. Što znaci – život nama, našoj deci, budućoj deci i njihovoj deci.

 

Mi kao mala, veoma mala firma, borimo se protiv apsolutne eksploatacije drveta. Kako? Bar 80% naših proizvoda napravljena su od recikliranog drveta, kako je to popularno i moderno reći. Mnogi proizvodi koje ćete videti u našem katalogu napravljeni su od veoma starog drveta koja su posečena, i davno su izgubila život. Mi pokušavamo da to drvo oživimo i da mu damo neki novi život. Na taj način se borimo, dajemo im šansu da ponovo žive kroz naše stolove, komode, ogledala…

Isto tako ne želimo da budemo nepošteni prema slučajnim i ne slučajnim posetiocima našeg sajta. Mi nismo u mogućnosti da 100% svu našu proizvodnju baziramo na tom principu upotrebe drveta koje je posečeno pre na primer 100 i vise godina. Ali dobar deo toga mi zaista možemo da pravimo od takvog drveta ili nekog sličnog materijala.

 

Evo jednog takvog primera kada mi koristimo drvo iz neke takozvane redovne proizvodnje. Ponekad kupujemo drvo od seljaka koji obnavljaju svoje voćnake ili seku bagremovu šumu koja se kod nas tretira više kao štetno drvo, pošto ono smeta ostalom takozvanom plemenitom drvetu da normalno raste i množi se. Bagrem veoma brzo raste u poređenju sa ostalim drvetom. Razmnožava se prirodnim putem tako što ga vetar širi po našim poljima. Verovatno ste primetili da bagremove šume umeju da budu šikare koje ne dozvoljavaju drugom drvetu da raste. Bagrem se vrlo brzo širi i guši neka druga stabla. Otuda se bagrem još i danas tretira kao drvo koje treba dobrim delom eksploatisati kao ogrev ili slično.

 

To je po našem misljenju dosta pogrešno, jer bagrem je veoma potcenjen kao sirovina. Veoma je kvalitetno drvo, postojan je u raznim vremenskim uslovima i otporan na : kišu, sunce, vlagu,  sneg i sve ostale nepogode. To je jedno od najotpornijih evropskih lišćara, i strukturno veoma dobro drvo. Istina, ima i svoje mane – nije jenostavan za obradu što mnogima smeta ali  ima više pozitivnog od negativnog u sebi. Uostalom, putem interneta možete mnogo saznati o tom drvetu koje mi mnogo cenimo i imamo ga u našem programu. Od tog istog drveta koje je namenjeno ogrevnom programu imamo i fine finalne proizvode. Na primer, baštenski nameštaj koji je veoma cenjen u nekim zemljama dok kod nas još nije takav slučaj. To se polako menja, ali još nedovoljno. Možda je naš put malo drugaciji od ostalih prerađivača ali nas to svakako čini jedinstvenim.